2013/03/16

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αναστάτωση και στην Ελλάδα από το κυπριακό «κούρεμα» - Ποιοι καταθέτες εξαιρούνται

Αναστάτωση και στην Ελλάδα προκάλεσε το «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι... καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ασμουσεν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup.

Σύσκεψη υπό τον Στουρνάρα

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο και την επιβολή τέλους σταθερότητας στις εκεί καταθέσεις.

Εκτιμάται ότι έως πριν από λίγους μήνες οι καταθέσεις ελλήνων πολιτών στην Κύπρο ανέρχονταν στα 5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» (6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 9,9% άνω των 100.000 ευρώ) όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γ.Ασμουσεν, θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο.

Ετσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - πιθανότατα - θα εξαγοράσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....