2013/03/19

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ

Με 36 ψήφους κατά και καμία υπέρ - και σε κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών - η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Από την ψηφοφορία απείχαν 19 βουλευτές, ενώ απουσίαζε ένας.

«Οχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν.

Μιλώντας από το...

βήμα της Βουλής, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τάχθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Την είδηση περί αποχής του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν το τελευταίο διάστημα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες.

Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση που τήρησε στο Eurogroup, επικαλούμενος μάλιστα δημοσίευμα της «The Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για την Κύπρο είχε ληφθεί από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι», λέγοντας ότι η συμφωνία θα μετατρέψει την Κύπρο σε αποικία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό από πλευράς των Ευρωπαίων.

Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, υπογράμμισε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα και πως πρέπει με μεθοδικότητα και ενωμένοι «να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις».

Η Κύπρος θα πρέπει τώρα να καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα.
Αν δεν το κάνει, δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το πακέτο διάσωσης και οι τράπεζες της χώρας θα έρθουν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Τετάρτη, στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».

Ογκώδης διαδήλωση

Η αστυνομία απέκοψε την οδό Μαχάτμα Γκάντι, στην οποία βρίσκεται η Κυπριάκη Βουλή.

Εξω από τη Βουλή υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, αλλά και πολλά τηλεοπτικά συνεργεία ξένων ΜΜΕ.

Με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία», πλήθος κόσμου διαδήλωσε κοντά στην Κυπριακή Βουλή.

Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές που κρατούσαν, εκτός από την σημαία της Κύπρου, και σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....