2013/03/27

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο...

Μπορεί ο Νικ Ντ' Αλοΐσιο να μην έχει πάρει ακόμα απολυτήριο από το λύκειο, όμως μπορεί να βάλει πλέον σε κορνίζα το χρυσό συμβόλαιό του με τη Yahoo.
Ο 17χρονος Βρετανός θεωρείται από χθες ο πλουσιότερος έφηβος στον πλανήτη καθώς η... πώληση της πατέντας του στην αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας υπολογίζεται ότι θα του αποφέρει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Η εφεύρεση δεν είναι παρά μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά. Ο Ντ' Αλοΐσιο είχε στήσει πριν από δύο χρόνια τη δική του επιχείρηση μέσω της οποίας προσέφερε σε χρήστες smartphone την ομώνυμη υπηρεσία Summly. Οπως μαρτυρά το όνομά της, η εφαρμογή δίνει στον κάτοχο του κινητού τη δυνατότητα να διαβάζει μια σύνοψη (summary) ειδήσεων από το Διαδίκτυο σε λίγες μόνο λέξεις. Ετσι κείμενα εκατοντάδων λέξεων μετατρέπονται σε μια περίληψη που χωρά σε δυο σειρές της οθόνης του κινητού.
Ο βρετανός μαθητής χρησιμοποίησε την παρατηρητικότητά του μέσα στο σχολείο του καθώς αντιλήφθηκε την ανάγκη των συμμαθητών του που χρησιμοποιούν κινητά με πρόσβαση στο Διαδίκτυο να βλέπουν με μια ματιά στις οθόνες τους το περιεχόμενο ενημερωτικών ιστοσελίδων.
Ασφαλώς εκτός από παρατηρητικότητα ο νεαρός από το Γουίμπλεντον του Λονδίνου χρειάστηκε να εντρυφήσει στον κόσμο του κυβερνοχώρου προκειμένου να στήσει ολομόναχος τη Summly. Αρχικά η εταιρεία απασχολούσε μόνο τον ίδιο τον ιδρυτή της, όμως τώρα εργάζονται (εθελοντικά) τέσσερα ακόμα άτομα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα ο ίδιος δεν είχε εισπράξει ούτε σεντ από την εταιρεία παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του είχε χρησιμοποιηθεί από (τουλάχιστον) ένα εκατομμύριο κατόχους smartphone οι οποίοι έχουν κατεβάσει την υπηρεσία στο κινητό τους. Κι αυτό διότι η εφαρμογή παρεχόταν μέχρι τώρα δωρεάν. Ολα αυτά αλλάζουν στο εξής. Η εφαρμογή αποτελεί πλέον πνευματική ιδιοκτησία της Yahoo και ο εφευρέτης της έναν καλά αμειβόμενο υπάλληλο της εταιρείας ο οποίος θα εισπράξει - όπως εκτιμούν οι ειδήμονες της Σίλικον Βάλεϊ - περί τα 30 εκατ. δολάρια (23 εκατ. ευρώ). Η επικεφαλής της εταιρείας Μαρίσα Μέγερ προανήγγειλε την εντάξη της πλατφόρμας στη Yahoo τους επόμενους μήνες. Στην πραγματικότητα η Summly θα σταματήσει να λειτουργεί καθώς οι αλγόριθμοι της εφαρμογής θα χρησιμοποιούνται από τη Yahoo.
Το σίγουρο είναι ότι ο ταλαντούχος νεαρός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο της Yahoo αλλά και των ανταγωνιστών της. Κι είναι εξίσου βέβαιο ότι η Σίλικον Βάλεϊ βλέπει στον Νικ Ντ' Αλοΐσιο ένα ταλέντο αντάξιο του Στιβ Τζομπς ή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Ωστόσο ο ίδιος δεν σκοπεύει να γίνει «σπασίκλας των υπολογιστών».
Προτεραιότητά του είναι να τελειώσει με επιτυχία τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου και να συνεχίσει πανεπιστημιακές σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Οπως δηλώνει στο πρακτορείο Reuters, υπάρχουν και πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να περνάει κανείς τον χρόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....