2013/03/10

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΓΗ


Ένας αστεροειδής μεγέθους σχεδόν όσο ένα οικοδομικό τετράγωνο πέρασε, το Σάββατο, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη.
Πρόκειται για το τελευταίο φαινόμενο από μια σειρά ουράνιων αντικειμένων που έχουν πλησιάσει τελευταία τον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου του αστεροειδούς ο οποίος διασπάστηκε πάνω από τη Ρωσία προκαλώντας τον τραυματισμό 1.500 ανθρώπων.

Ο αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις πριν από έξι μέρες, είχε μήκος 140 μέτρων και πέρασε σε απόσταση 950.000 χιλιομέτρων από τη Γη, στις 20:30 ώρα Γκρήνουιτς. Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με δυόμισι φορές την απόσταση μέχρι το φεγγάρι, αν και αρκετά κοντά για τα δεδομένα του Σύμπαντος.

«Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι....

πρόκειται για κάτι που ούτε καν γνωρίζαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της αστρονομικής ομάδας Slooh Space Camera, κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής εκπομπής που παρουσίαζε ζωντανές εικόνες του αστεροειδούς μέσω ενός τηλεσκοπίου που βρισκόταν στα Κανάρια Νησιά.

Κινούμενος με ταχύτητα περίπου 41.843 χιλιόμετρα την ώρα, ο αστεροειδής θα μπορούσε να εξαλείψει μια ολόκληρη πόλη εφόσον προσέκρουε πάνω στη Γη, δήλωσε μέλος της ομάδας Slooh. «Ένας από τους λόγους που πλέον παρατηρούμε όλο και περισσότερα τέτοια αντικείμενα είναι επειδή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που κοιτάζουν», δήλωσε.

Στις 15 Φεβρουαρίου ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου όσο ένα μεγάλο λεωφορείο, κατάφερε να εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα της Γης. Η δύναμη της έκρηξης που προκλήθηκε –και ισοδυναμεί με περίπου 440 χιλιάδες κιλοτόνους δυναμίτη- δημιούργησε ένα κρουστικό κύμα που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν κτίρια και τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....