2013/03/20

Πλούσιος αρχαιολογικός θησαυρός στον πυθμένα των Αντικυθήρων

Έχουν βρεθεί δεκάδες ακόμη αντικείμενα και πιστεύεται πως οι θησαυροί του ναυαγίου είναι σχεδόν άθικτοι..
Γιατί οι δύτες επιστρέφουν στον τόπο του... ναυαγίου; Ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα όταν ανακαλύφθηκε το περίφημο ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων στο ελληνικό πέλαγος. Οι δύτες που βούτηξαν στα απομεινάρια ανέβασαν στην επιφάνεια έναν εξαιρετικά περίεργο και πολύπλοκο μηχανισμό, που έμοιαζε με ρολόι. Ο μηχανισμός ήταν ανεξήγητα προηγμένος για την εποχή του και ακόμη δεν είναι βέβαιο περί τίνος επρόκειτο τελικά.
Τώρα όμως οι δύτες επιστρέφουν στο ναυάγιο! Γιατί άραγε; Εκτός του...

μηχανισμού είχε βρεθεί στον πυθμένα των Αντικυθήρων πλούσιος αρχαιολογικός θησαυρός: αγγεία, πολλά εκ των οποίων άθικτα, η άγκυρα του πλοίου, κοσμήματα, αγάλματα και κάποια μυστηριώδη χάλκινα αντικείμενα.
Όπως πιστεύεται, το πιο πιθανό είναι ο θησαυρός που κουβαλούσε το άτυχο καράβι να βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας σχεδόν στο ακέραιο.
Σύμφωνα με τη Jo Marchant συγγραφέα του βιβλίου Decoding the Heavens, που είναι αφιερωμένο στο μηχανισμό των Αντικυθήρων και με τα όσα λέει στον Guardian, μετά τη σύντομη επίσκεψη του Ζακ Κουστώ στο ναυάγιο στη δεκαετία του 1970, κανείς δεν ξανακατέβηκε έκτοτε στα νερά αυτά. Όμως οι ιστορίες που λένε οι ντόπιοι για τεράστια μαρμάρινα αγάλματα που κείνται κάτω από τα φύκη και τα οποία είναι βυθισμένα σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι σφουγγαράδες, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και άλλα περίεργα αντικείμενα που συνόδευαν το μηχανισμό.
Μια ομάδα δυτών που έκανε μια διερευνητική... βουτιά τον περασμένο Οκτώβριο και τράβηξε φωτογραφίες εντόπισε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες γλυπτά και άλλα έργα στο βυθό περίπου στα 200 μέτρα απόσταση από εκεί που είναι βυθισμένο το κουφάρι του πλοίου.
Εκτός των φωτογραφιών, η ομάδα κατάφερε να ανεβάσει και έναν αμφορέα το περιεχόμενο του οποίου ήταν άθικτο. Τώρα γίνονται αναλύσεις DNA για να εξακριβωθεί ποιο ήταν ακριβώς το περιεχόμενο του.
Στη νέα της βουτιά, η ομάδα θα είναι εφοδιασμένη με ανιχνευτές μετάλλων για να χαρτογραφήσει την περιοχή ακόμη και στα σημεία που δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....