2009/06/20

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα μάρμαρα του παρθενώνα Άγγλοι

Οκτώ λόγοι για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου υπερσύγρονου μουσείου, αφαιρεί το επιχείρημα, ότι η Ελλάδα δεν έχει που να στεγάσει τα μάρμαρα του κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που συνηγορεί στην επιστροφή τους.
Ο δεύτερος είναι ότι ο Λόρδος Έλγιν τα εξήγαγε παράνομα. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ", σύμφωνα με έκθεση ειδικών (Ενημερωτικό Δελτίο, Nov.2008).
Ο τρίτος: Παρόμοιες υποθέσεις επαναπατρισμού αρχαιοτήτων, όπως η επιστροφή από το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες, ενός Μακεδονικού χρυσού στεφανιού του 4ου Π.Χ. αιώνα, η επιστροφή 500 αντικειμένων στην Ιταλία από το ίδιο μουσείο, η επιστροφή τμήματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελεμβέργης, η επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano προσωπικά στον Ελληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια κ.α.
Ο τέταρτος λόγος είναι η συμπλήρωση και πλήρης απεικόνιση του Παρθενώνα, όπως κτίστηκε.
Ο πέμπτος λόγος: Σύμφωνα με την UNESCO η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τον πιό "βάναυσο διαμελισμό αρχαίου κτιρίου"
Ο έκτος λόγος: Η στάση της κοινής γνώμης. Σε μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2008, από τη Βρετανική εταιρεία Ipsos-Mori, μόνο το 13% των Βρετανών, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ακρόπολη.
Ο έβδομος λόγος: Οι διεθνείς πιέσεις. Η εκστρατεία για την αποκατάσταση της αρχαίας τέχνης επιστροφή στην Ελλάδα έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση. Από την Αυστραλία, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική και πολιτιστική σκηνή, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την επανένωση του Παρθενώνα . Διεθνείς οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η UNESCO επισήμως υποστηρίζουν το στόχο, ενώ πολιτικοί από διάφορες χώρες, έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την επανένωση του Παρθενώνα.
Ο όγδοος λόγος: Το θέμα της επιστροφής των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, δεν είναι διμερές θέμα, μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. και την κοινή πολιτιστική της κληρονομιά. Τον Ιανουάριο του 1999, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε δήλωση με την οποία εξασφαλίζεται η υποστήριξη "για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την άποψη της πλειοψηφίας του το βρετανικό κοινό για αυτό το θέμα και τα διεθνή μέσα που ορίζουν τον Παρθενώνα, ως μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ". πηγη taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....