2009/06/29

Η Σκωτία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ρήγμα στο βρετανικό κατεστημένο προκάλεσε, χθες, η κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε απερίφραστα τη συστράτευσή της στο ελληνικό αίτημα: «Το υπουργικό συμβούλιο πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να εκθέσει και να προστατεύσει κατάλληλα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και υποστηρίζουν την άποψη ότι ο λαός της Ελλάδας δικαιούται να πάρει πίσω έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτισμικούς θησαυρούς του». Ο υπουργός Πολιτισμού της Σκωτίας, Μάικ Ράσελ, εδώ και χρόνια κάνει εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Η στάση της Σκωτίας έχει σημαντικό πολιτικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, είναι Σκωτσέζος, ενώ και ο Λόρδος Ελγιν που τα άρπαξε από τον Παρθενώνα το 1801 ήταν Σκωτσέζος και τα είχε μεταφέρει αρχικά για να διακοσμήσει τη βίλα του στη Σκωτία. Ο σκωτσέζικος Τύπος επισημαίνει ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει αποσείσει το επιχείρημα που προέβαλε έως τώρα το Βρετανικό Μουσείο, ότι δηλαδή φυλάσσει καλύτερα τα γλυπτά.

Παράλληλα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Scotland on Sunday» ο διευθυντής του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής, δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσει «ειλικρινείς διαπραγματεύσεις» για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών της Ζωφόρου, καθώς «τα εγκαίνια συνιστούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διορθωθεί μια πράξη βαρβαρότητας».Το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, στα βρετανικά πρωτοσέλιδα. Στη σαββατιάτικη έκδοσή τους, οι «Τάιμς» είχαν μόνο καλά λόγια για τον τρόπο έκθεσης των γλυπτών στην Αθήνα, αφιερώνοντας τρισέλιδο αφιέρωμα. H ιστορικός Μπέτανι Χιουζ, που το επισκέφθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, σημείωσε: «Όταν αναρωτιέσαι για το πού θα έπρεπε να στεγάζονται τα Μάρμαρα, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτό είναι ένα φανταστικό μουσείο»!

Παραλλήλως, συνεχίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ομπσέρβερ», που ολοκληρώνεται σήμερα. Υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών έχει ψηφίσει το 95% των αναγνωστών. Παραφωνία το περιοδικό «Εconomist», το οποίο στο πολυσέλιδο αφιέρωμά του υπεραμύνεται του επιχειρήματος που προβάλλει τώρα το Βρετανικό Μουσείο και το οποίο λέει: «Η επιλογή είναι μεταξύ της ελεύθερης κυκλοφορίας των θησαυρών από τη μία και η αντιπαράθεση μεταξύ των μουσείων από την άλλη. Αντί για μεγαλοστομίες, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την μπλόφα του Βρετανικού Μουσείου και να ζητήσει τα Γλυπτά ως δάνειο. Οι νευρικοί Βρετανοί θα βρισκόταν τότε στη δύσκολη θέση να δοκιμάσουν το κλίμα, στέλνοντας ίσως ένα και μοναδικό κομμάτι της ζωφόρου του Παρθενώνα. Αν αυτό το κομμάτι δεν κατασχεθεί, και οι Ελληνες κάνουν την έκπληξη και το επιστρέψουν το Γλυπτό, τότε το πρόγραμμα δανεισμού θα μπορούσε να επεκταθεί» υποστηρίζει το περιοδικό που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν «εθνικοί πολιτιστικοί θησαυροί, αλλά παγκόσμιοι».

πηγή www.apogevmatini.gr/?p=32448

επιμέλεια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

AddThis

| More

...

Related Posts with Thumbnails

.....