2009/02/12

Μαϊμού μετανάστες με κάλπικες συντάξεις

Μαϊμού μετανάστες λαμβάνουν κάλπικες συντάξεις από το ΙΚΑ και ΕΚΑΣ από τον προϋπολογισμό, ενώ το υπουργείο Απασχόλησης λέει ότι «δεν φτάσαμε ακόμη στο τέλειο». Με λίγα λόγια Μετανάστες από γειτονικές χώρες, με λίγους μόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 716 ευρώ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, ο κουμπάρος έφερε τον μπατζανάκη και η μητέρα την ξαδέλφη, με αποτέλεσμα 7 στους 10 πολίτες άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ να είναι Βούλγαροι. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες που δουλεύουν σε συνεργεία καθαριότητας ή προσέχουν ηλικιωμένους και λόγω της κοντινής απόστασης με την Ελλάδα, για να φτουρίσει και η σύνταξη, μένουν στα χωριά τους στη Βουλγαρία.

130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Διαβάστε και το άρθρο της ΕλευθεροτυπιαςΜε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 (ένταξη της Πολωνίας, των βαλτικών κρατών και εσχάτως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) πολλοί μετανάστες που εργάζονταν παράνομα ή ημιπαράνομα στη χώρα μας βρέθηκαν να είναι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες. Και καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί είχουν ένσημα στη χώρα μας πέτυχαν και έλαβαν από το ΙΚΑ την κατώτατη σύνταξη (60ό έτος για τις γυναίκες και 65ο για τους άνδρες με 4.500 ένσημα ή 15 έτη εργασίας).Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΣΕΕ, οι εν λόγω -ηλικιωμένοι πλέον- εργαζόμενοι είχαν στη χώρα μας μόλις 300 ένσημα ή ασφαλισμένη εργασία 12 μηνών και τα υπόλοιπα 14 χρόνια, σε μια ακραία περίπτωση, στη χώρα καταγωγής. Λόγω του κοινοτικού δικαίου οι εν λόγω ασφαλισμένοι, και δικαίως, προσδοκούν στις ίδιες παροχές με τους γηγενείς (Ελληνες) ασφαλισμένους. Δηλαδή 486 ευρώ τον μήνα και επίδομα κονωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) άλλα 230 τον μήνα. Υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μένουν στη χώρα μας (που χορηγεί και τις αντίστοιχες παροχές). Και την ίδια ώρα το Ταμείο του ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνει, από το αντίστοιχο Ταμείο της αλλοδαπής, περί τα 80 ευρώ τον μήνα (π.χ. από τη Βουλγαρία) για τα 14 χρόνια της ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο ασφαλισμένος επιστρέψει στη χώρα του η συμμετοχή του ΙΚΑ περιορίζεται κάτω των 20 ευρώ (για ένα χρόνο ασφάλισης, αφού το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με 15 έτη περιορίζεται κάτω των 300 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά το περίφημο κοινωνικό μέρος).Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι τουλάχιστον 7.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν μένουν στην Ελλάδα αλλά στη χώρα τους και έτσι η κατώτατη σύνταξη θα έπρεπε να χορηγείται από το τοπικό «ΙΚΑ». Ωστόσο, το ημεδαπό Ταμείο (ΙΚΑ) συνεχίζει να καταθέτει τη σύνταξη σε τραπεζικό λογαριασμό και ο δικαιούχος εύκολα εκταμιεύει αυτό το ποσό από καταστήματα, θυγατρικά ή μη των ελληνικών τραπεζών, στην αλλοδαπή. Για να λάβει ο αλλοδαπός (πρώην) οικονομικός μετανάστης και το ΕΚΑΣ θα πρέπει να καταθέτει και φορολογική δήλωση σε... ανύπαρκτη διεύθυνση. Ευχέρεια που παρέχει το φορολογικό σύστημα της χώρας μας. Αυτές τις παρανομίες όπως και την καταδολίευση των πόρων του ΙΚΑ κατήγγειλε το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην υπουργό Απασχόλησης, η οποία χθες περιορίστηκε να πει ότι «το ΙΚΑ έχει προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους και σε διασταυρώσεις μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα». http://anemos5.blogspot.com/2009/02/blog-post_8754.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....