2009/12/09

ΤΟ 2010 ΣΤΙΣ 5 ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1850

http://pf.pstatic.gr/Pathfinder/News/articles/95/7102495.jpgΗ φετινή χρονιά θα είναι η πέμπτη πιο θερμή και αυτή η δεκαετία η πλέον θερμή από τότε που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών το 1850, ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

O επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού Μισέλ Ζαρό τόνισε ότι φέτος η Αυστραλία είχε την τρίτη πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της, στην Κίνα σημειώθηκε η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε δεκαετιών που επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, η περίοδος των μουσώνων στην Ινδία ήταν πολύ σύντομη και έτσι παρατηρήθηκε και εκεί ξηρασία, ενώ από τον ίδιο λόγο προκλήθηκε τεράστια έλλειψη τροφίμων στην Κένυα. Παράλληλα σημειώθηκαν πολύ μεγάλες πλημμύρες, μεταξύ των οποίων η πιο έντονη τον τελευταίο αιώνα στην Μπουρκίνα Φάσο. Οι διαφορές μεταξύ περιοχών του πλανήτη ήταν πολύ μεγάλες, καθώς η Κεντρική Αφρική και μέρη της Νότιας Ασίας είχαν την πιο θερμή χρονιά, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είχαν πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες από ό,τι συνήθως. Η Ισπανία φέτος είχε το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, ενώ περιοχές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας ανέφεραν τον πιο θερμό Μάιο στην ιστορία τους.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο
Η επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Βίκι Πόουπ εξήγησε ότι «αυτό που συνέβη είναι ότι μπήκαμε σε Ελ Νίνιο», αναφερόμενη στο φαινόμενο που προκαλεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και καιρικές ανωμαλίες σε όλο τον πλανήτη. Η πιο θερμή χρονιά ήταν το 1998, οπότε και πάλι είχε δημιουργηθεί Ελ Νίνιο. «Είναι απλώς θέμα χρόνου πριν σπάσουμε το ρεκόρ», δήλωσε ο Ζαρό. «Η θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς και η τάση συνεχίζεται».

Πάντως χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν ΚιΜουν προέβλεψε ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης θα καταλήξει σε διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, μια συμφωνία η οποία θα υλοποιηθεί άμεσα. Προέτρεψε τους συμμετέχοντες να προχωρήσουν σε μακρόπνοους περιορισμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες για τον σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....