2013/04/01

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ 01-04-2013

Είναι μεσημέρι Δευτέρας 1 Απριλίου. Η είδηση ότι πήρε φωτιά το δάσος στην Κουμουστά μοιάζει με πρωταπριλιάτικη φάρσα. Οι καπνοί όμως φαίνονται από Σπάρτη και Σκάλα. Συναγερμός σημαίνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.17 οχήματα και 45 άνδρες ρίχνονται στη μάχη με τη φωτιά.
Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλά. Πριν τις 2 το μεσημέρι. Τα πρώτα οχήματα καταφέρνουν να διαβούν το δύσβατο δρόμο και φθάνουν στην περιοχή Ρειχερό. Ο αέρας δημιουργεί προβλήματα. Καίγεται χαμηλή βλάστηση, πεύκα που λαμπαδιάζουν από το ρετσίνι και λίγες καστανιές. Στον Δήμο Σπάρτης σημαίνει συναγερμός όπως και στην...

Περιφέρεια η οποία ζητά εναέρια στήριξη. Τέτοια εποχή φαίνεται απίστευτο. Ούτε κεραυνός από βροχή, ούτε βραχυκύκλωμα δικαιολογείται στην περιοχή.
Η ώρα είναι 5 το απόγευμα, ευτυχώς ο αέρας «γυρίζει» τη φωτιά στα καμένα, αν και υπάρχει φόβος για να ξεφύγει προς Καταφύγιο Ταϋγέτου και δάσος Μαγγανιάρη. Οι δασικοί δρόμοι που διασταυρώνονται διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής.


Οι πυροσβέστες με την σημαντική βοήθεια εθελοντών που τροφοδοτούν τα πυροσβεστικά δίνουν μάχη με τη φωτιά και τον καπνό που στροβιλίζεται. Ένα δάσος που είχε σπαρθεί από το Δασαρχείο πριν από 30 χρόνια καίγεται. Μέριμνα των δυνάμεων είναι να μην ξεφύγει η φωτιά βόρεια και Δυτικά όπου ξεκινά το δάσος των αιωνόβιων δένδρων. Τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη εμφανίζονται, βουτούν και «κτυπούν» τη φωτιά στα όριά της, για να μην ξεφύγει. Ώρα 6.30 η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται.


Η εκκένωση της Κουμουστάς έγινε για προληπτικούς λόγους.

Η ζημιά περιβαλλοντικά είναι ανυπολόγιστη αφού το φαράγγι του Ανάκολου έχει καεί σε μεγάλο βαθμό στην βορεινή πλευρά του.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κι εθελοντές βρίσκονται στον τόπο όπου σβήνουν εστίες και αγρυπνούν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 Πηγή: notospress

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

AddThis

| More

...

Related Posts with Thumbnails

.....