2009/07/16

Ρομπότ ομοίωμα του Αϊνστάιν

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέπτυξε ένα ρομπότ, το οποίο μαθαίνει να αλλάζει εκφράσεις με "τρομακτικά" ρεαλιστικό τρόπο Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (UCSD) ανέπτυξαν ένα ανθρωποειδές, η όψη του οποίου είναι απαράλλακτη μ' αυτή του διάσημου επιστήμονα Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως από μικρά τα παιδιά μαθαίνουν να

μορφάζουν και να τροποποιούν τις εκφράσεις τους ανάλογα με την περίσταση. Βασίστηκαν σ' αυτή ακριβώς τη διαδικασία και χρησιμοποίησαν την ίδια στρατηγική και στη ρομποτική έρευνα. Μέσω της χρήσης μίας μηχανής εκμάθησης κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το ρομπότ τους –το οποίο είναι ομοίωμα του Αϊνστάιν- να μάθει από μόνο του να κάνει ρεαλιστικές εκφράσεις προσώπου.

Κάτω από το "πρόσωπο" του ρομπότ

Στα εργαστήρια του UCSD Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η ερευνητική ομάδα δουλεύει πυρετωδώς για την
είναι τοποθετημένοι 31 διαφορετικοί "μύες" προσώπου. Απ' τη στιγμή που το ρομπότ έμαθε τη σχέση μεταξύ των εκφράσεων του προσώπου και της κίνησης των μυών που απαιτούνται, κατάφερε να δημιουργήσει εκφράσεις τις οποίες δεν είχε δει άλλοτε.

Μέχρι τώρα ο "Αϊνστάιν" έχει μάθει να εκφράζει συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, χαρά και έκπληξη. Ίσως να είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να μάθει πώς να βγάζει και τη… γλώσσα του έξω!

πηγή www.pcw.gr Φανή Καμπάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....