2009/03/26

Πόλεμος για τον τουρισμό μεταξυ ελλαδας τουρκιας

Στην ακήρυχτη σύρραξη για τη νομή της τουριστικής «πίτας», η Τουρκία υπέστη μία πρώτη σημαντική ήττα. Μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές τουριστικές εταιρείες, η «Sunsail», φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα.

Αλλάζει το σκηνικό σε ένα από τα πιο σκληρά πεδία ανταγωνισμού της Μεσογείου, την τουριστική βιομηχανία. Μετά από δύο δεκαετίες συνεχούς επέκτασης, ο τουρκικός τουρισμός δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα που ίσως να αποδειχθεί στρατηγικό.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων σπορ της Μεσογείου, η «Sunsail», τα «μάζεψε» από τη γειτονική χώρα, έκλεισε τις εγκαταστάσεις της και μετέφερε τον εξοπλισμό της στην Ελλάδα. Αιτία, η τουρκική γραφειοκρατία και οι κακές σχέσεις με το κράτος.

Ενδεικτικό της σημασίας του γεγονότος, είναι ότι το θέμα αυτό επέλεξε η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» για το πρωτοσέλιδό της, ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και η «Hurriyet» στο οικονομικό ένθετό της.

Η μεγάλη βρετανική επένδυση

Η βρετανική εταιρεία λειτουργούσε στην Τουρκία τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας επενδύσει πάνω από 200 εκ. δολάρια και απασχολώντας 550 άτομα προσωπικό. Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες υψηλής οικονομικής στάθμης, έφταναν κάθε χρόνο στα τρία μεγάλα Watersport Clubs, στην Αλικαρνασσό, τη Φώκαια και την Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη, για να κάνουν μαθήματα σε ναυτικά σπορ.

Είναι αυτονόητο ότι εκτός από τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής κλπ, οι τουρίστες αυτοί ξόδευαν τον καθόλου ευκαταφρόνητο οβολό τους, στις γύρω περιοχές, αποτελώντας βασικό πυλώνα της τουριστικής οικονομίας στα παράλια της δυτικής Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εκδώσει 180.000 διπλώματα εγκεκριμένα από το Βασιλικό Ναυτικό της γηραιάς Αλβιόνας. Αν συνυπολογίσουμε τους συνοδούς και τις παρέες των ιστιοπλόων και ότι για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση χρειάζονται 2-3 χρόνια, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του δυναμικού της επένδυσης.

Η «μετακόμιση»

Όμως τώρα, όλα τα υπάρχοντα της εταιρείας, 700 μεγάλα και μικρά σκάφη, μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός, φορτώνονται σε 12 τριαξονικά φορτηγά και μεταφέρονται στο Βουνάκι Αιτωλοακαρνανίας, στο Ιόνιο, στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων, όπου ήδη λειτουργεί μία σχολή της «Sunsail».

Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η γραφειοκρατία έδιωξε τους τουρίστες προς την Ελλάδα. Μία από τις κύριες αιτίες της «μετακόμισης» είναι η τουρκική νομοθεσία, που υποχρεώνει τους ξένους επενδυτές να απασχολούν σε ποσοστό τουλάχιστον 80% Τούρκους πολίτες. Από την άλλη, ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας επιβάλλει τουλάχιστον το 35% των εργαζομένων να είναι Βρετανοί πολίτες.

Έτσι, οι Βρετανοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν εύκολα άδειες παραμονής και εργασίας. Επιπλέον, η γραφειοκρατία που έπληττε σε κάθε βήμα τους Βρετανούς επενδυτές, φαίνεται ότι τους απέλπισε και τους οδήγησε στη φυγή.

Αυτό όμως που δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, είναι η σχέση της «Sunsail» με τον πολυεθνικό τουριστικό κολοσσό «TUI» που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας και ελέγχει την πλειοψηφία των τουριστικών πακέτων που αφορούν βεβαίως και στη χώρα μας. Όλα αυτά συμβαίνουν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που αναμένεται να πλήξει και την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

πηγη zouglagr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....