2009/01/31
Χωρίς φως στο μυστήριο της υπόθεσης Άλεξ
ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ παραμένει η πολύκροτη υπόθεση Άλεξ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται την προσεχή Δευτέρα. Παρά την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, την εξαντλητική προδικασία (από τον ειδικό εφέτη ανακριτή εξετάστηκαν 420 μάρτυρες!), αλλά και την επί τετράμηνο εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, οι δικαστές καλούνται να εκδώσουν απόφαση χωρίς να έχουν καταφέρει να απαντήσουν σε στοιχειώδη ερωτήματα που αφορούν το κατηγορητήριο.
Νέες διαστάσεις έλαβε η υπόθεση και μετά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, με την οποία επανέφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα αν ο Άλεξ δολοφονήθηκε, από ποιον και πότε, αφού στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία. Αναφορικά με όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ πριν από τρία χρόνια στη Βέροια, ο εισαγγελέας κ. Νίκος Καραμολέγκος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι κυνήγησαν και χτύπησαν τον Άλεξ.
Χωρίς στοιχεία
Παρά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία πάντως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν προέκυψε ξεκάθαρα το ακριβές σημείο του κυνηγητού των παιδιών ούτε το σημείο όπου εγκατέλειψαν τον 11χρονο (πιθανότατα είναι το ερειπωμένο σπίτι πίσω από το Δημαρχείο Βέροιας που έπειτα κατεδαφίστηκε).
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο, ο εισαγγελέας δεν δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Άλεξ σκοτώθηκε πέφτοντας στο έδαφος, μην μπορώντας ωστόσο να προσδιορίσει κάτω από ποιες συνθήκες το παιδί πέθανε αβοήθητο. Γι΄ αυτό εξάλλου πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, απορρίπτοντας αυτόματα την κατηγορία της περιύβρισης νεκρού. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την προσεχή Δευτέρα.
Νέα έρευνα
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του εισαγγελέα που προκάλεσε αίσθηση ήταν η διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Βέροιας, προκειμένου να αρχίσει νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται εις βάρος των πέντε παιδιών ή ενήλικων και ιδίως του παππού των Ελληνόπουλων, το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.
Αυτό σημαίνει πως απορρίπτει την εκδοχή του παραπεμπτικού βουλεύματος, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μετέφεραν δύο μέρες αργότερα το πτώμα του Άλεξ στο ρέμα της Μπαρμπούτας. Σε περίπτωση που γίνει νέα έρευνα και στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της απλής ή θανατηφόρας έκθεσης, τότε θα σχηματιστεί νέα δικογραφία. Αυτό, βέβαια, αποτελεί εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο, αφού τρία χρόνια μετά κανένας δικαστής ή πραγματογνώμονας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο θανάτου του Άλεξ. Επίσης, απίθανο θεωρείται κάποιος ενήλικος που ενδεχομένως συμμετείχε στην εξαφάνιση του πτώματος να «σπάσει» και να ομολογήσει.
Μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί το πτώμα του Άλεξ. Παρ΄ ότι είναι γνωστές στους νομικούς κύκλους ανάλογες περιπτώσεις (δίκης για ανθρωποκτονία χωρίς να έχει εντοπισθεί το πτώμα και τελικά καταδίκης του κατηγορουμένου), σ΄ αυτές υπήρχε ένας ενήλικος και με όλες τις αποχρώσεις ενδείξεις (ενίοτε και αποδείξεις) κατηγορούμενος ως δράστης και ήταν πλέον διασαφηνισμένες οι συνθήκες διάπραξης του εγκλήματος.
Ενδεικτική υπόθεση κατά την οποία υπήρξε καταδίκη για ανθρωποκτονία χωρίς να βρεθεί το πτώμα ήταν η υπόθεση Καββαδία, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τη σύζυγό του το 1998 στη Θεσσαλονίκη και καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια κάθειρξη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου