2008/12/08

Στους δρόμους οι μαθητές

Με αυθόρμητες εκδηλώσεις μνήμης συμμετέχουν μαθητές από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αθήνας στο πένθος για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έχασε τη ζωή του από πυρά ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια, το βράδυ του Σαββάτου.

Μαθητές πραγματοποιούν πορεία από τα Προπύλαια προς τη ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας, ενώ πολλές κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας είναι κλειστές από αυθόρμητες κινητοποιήσεις μαθητών που κατευθύνονται από τα σχολεία τους προς το κέντρο ή τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και στις πορείες που πραγματοποιούνται αυτή την ώρα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, ενώ ένταση επικράτησε σε Βέροια και Τρίκαλα. Στην Πάτρα, έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε 20 σχολεία.

Προβλήματα υπάρχουν στις μετακινήσεις του ηλεκτρικού σταθμού και του τραμ, καθώς διαδηλωτές έχουν καταλάβει το σταθμό της Νερατζιώτισσας και το τραμ στη στάση Μπακνανά. Το πρωί της Δευτέρας έκλεισε το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και οι μαθητές κάνουν πορεία προς τη λεωφόρο Γαλατσίου. Σε πολλά σχολεία, οι μαθητές προσήλθαν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και απέχουν από τα μαθήματα, ενώ το σχολείο του 15χρονου θα είναι σήμερα και αύριο κλειστό.

Κινητοποιήσεις και στο εξωτερικό. Το ελληνικό Γενικό Προξενείο του Βερολίνου, στη Βίττενμπεργκ Πλατς, βρίσκεται από το πρωί υπό κατάληψη από ομάδα νεαρών Ελλήνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου. Οι καταληψίες είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δέκα έως δεκαπέντε άτομα και στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Στο κτίριο που στεγάζεται το προξενείο, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, έχει αναρτηθεί πανό με την επιγραφή «Το κράτος δολοφονεί» ενώ ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί τόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή καταβάλλονται από όλες τις πλευρές προσπάθειες για μία ειρηνική λήξη της εκδήλωσης.

Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας όλων των γυμνασίων και λυκείων της χώρας την Τρίτη. Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την οδύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την τραγική όπως είπε, απώλεια της ζωής του 15χρονου μαθητή, κάτω από συνθήκες οι οποίες «πληγώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας», και υπέβαλε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ηγεσίας του υπουργείου στην οικογένεια του μαθητή.

Σε τριήμερο κλείσιμο των σχολείων και συμμετοχή σε συλλαλητήριο την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα των σχολείων της Αθήνας, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. 24ωρη απεργία για αύριο κήρυξαν η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι. Την αναστολή των εκπαιδευτικών και διδακτικών λειτουργιών για τη Δευτέρα, αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οποία θα προχωρήσει και σε ανοιχτή συνεδρίαση της συγκλήτου. Οι πρυτανικές αρχές πάντως αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο άρσης του ασύλου. Τριήμερη απεργία κήρυξε από τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών καταγγέλλοντας τη δολοφονία του 15χρονου, ενώ κλειστό θα είναι σήμερα και το ΤΕΙ Αθηνών.

Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας προγραμματίζονται δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια και από το ΚΚΕ στην Ομόνοια. Τρεις πορείες διοργανώνονται το απόγευμα, και στη Θεσσαλονίκη. Η Κομματική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έχουν εξαγγείλει κινητοποίηση, στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΝ Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών στην Καμάρα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

πηγη e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....