2013/04/10

ΤΣΑΚΩΣΑΝ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΈΚΛΕΒΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (phishing)

  Χώρος αποθήκευσης της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη με πλήθος κατασχεθέντων ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανήκαν σε εμπλεκόμενους σε ηλεκτρονικές απάτες.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ?? ΛΕΩ ΕΓΩ..
Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βάρος ελληνικής τράπεζας και των πελατών της.
Με ηλεκτρονικές επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), οι εμπλεκόμενοι αποκτούσαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και πραγματοποιούσαν διαδικτυακές συναλλαγές.

Η δικογραφία αφορά οκτώ κατηγορούμενους (έναν ημεδαπό 41 ετών, δύο υπήκοους Ρουμανίας 29 και 38 χρονών αντίστοιχα και πέντε ακόμη αλλοδαπούς) για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα ερευνάται η...

εμπλοκή στα παραπάνω αδικήματα ακόμη 38 άλλων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της Τράπεζας από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου.

Με τις ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις, οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια προέβαιναν στη διενέργεια διαφόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Μέσω της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας - ανάλυσης των δεδομένων, από εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (στο πλαίσιο σχετικών βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

Ενδεικτικά ο 41χρονος ημεδαπός, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.

Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....