2013/10/13

Σεισμός 6,3 στην Κρήτη ακολούθησε πανικός

Φόβο σε ολόκληρη την Κρήτη προκάλεσε η σφοδρή σεισμική δόνηση  6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4.10 το απόγευμα του Σαββάτου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων. Η διάρκεια του σεισμού ήταν τέτοια ώστε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έντρομος πήδηξε από το μπαλκόνι του στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί.
Ο σεισμός προκάλεσε...
μικρές ζημιές κυρίως σε κτίρια μεγάλης ηλικίας στην παλαιά πόλη των Χανίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν σε απόσταση 39 χιλιόμετρα νοτίως  και νοτιοανατολικώς των Αντικυθήρων ή 274 χιλιόμετρα νοτίως της Αθήνας.


Ο καθηγητής Σεισμολογίας  Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα και για τον λόγο αυτό έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.


Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους και από καταστήματα. Συναγερμοί από κτίρια και αυτοκίνητα ηχούσαν ασταμάτητα.


Σύμφωνα με αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και των τοπικών Δήμων, μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε σπίτια και σε σούπερ μάρκετ, όπου εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια.

Στην περιοχή του Κισσάμου Χανίων που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η αναστάτωση των κατοίκων ήταν μεγάλη και δυνάμεις της Πυροσβεστικής πραγματοποιούσαν  ελέγχους σε κτίρια, μαζί με τεχνικά κλιμάκια του Δήμου, για να καταγράψουν ζημιές ή να παράσχουν κάποια βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν μικρής έκτασης κατολισθήσεις πάνω στα οδοστρώματα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Από πτώση βράχων στην επαρχιακή οδό Χανίων - Θερίσου υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.
 
Στο φαράγγι Θερίσου εγκλωβίστηκε και ένα λεωφορείο που μετέφερε 60 επιβάτες εξαιτίας των κατολισθήσεων.

 Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, δήλωσε πως από τους πρώτους επιτόπιους ελέγχους δεν καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές σε κτίρια και δεν αναφέρθηκε ο τραυματισμός κάποιου ανθρώπου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα, τις Κυκλάδες μέχρι και στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αναστάτωση προκλήθηκε και στην Πελοπόννησο, ιδίως στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας χωρίς όμως να καταγραφούν ζημιές.

Μετά το σεισμό, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν τρεις μετασεισμούς μικρότερου μεγέθους.


Το απόγευμα συνεδρίασε  το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο εκτάκτων αναγκών ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης,  έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των δήμων να αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την περιφέρεια τους και τυχόν προβλήματα.
  
Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλαιά πόλη καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Στη συνοικία Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία. Στον οικισμό Μαραμαράς κατέρρευσε ενα παλιό ακατοίκητο σπίτι.

Να σημειωθεί ότι από την στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός δόθηκε εντολή από τις Αρχές να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί καθώς στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων όλο το χρόνο.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις Αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....