2012/01/05

Διάψευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για θανάτους από ελονοσία

Εντονότατες διαμαρτυρίες και διαψεύσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων αναφορικά με δημοσίευμα περί δεκάδων θανάτων από ελονοσία.
Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει στη Λακωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αδέσμευτού Τύπου» που κάνει λόγο για 35 νεκρούς στη Λακωνία από ελονοσία.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας παρουσία όλων των δημάρχων της περιφέρειας σε σύσκεψη στην Τρίπολη, διέψευσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα ανάφερε ότι υπήρξε μόνον ένας νεκρός, αλλά ακόμη κι αυτός έπασχε και από άλλες ασθένειες.
Ο περιφερειάρχης προσέθεσε το εξής: «Το δημοσίευμα έρχεται στη λογική να προκαλέσει ζημιά και βλάβη στην....
περιφέρεια Πελοποννήσου. Λυπάμαι που ένας έμπειρος εκδότης όπως είναι ο Δημήτρης Ρίζος άφησε έτσι ανέμελα να υπάρξει αυτό το δημοσίευμα».
Υπογράμμισε πως «προκαλεί εντύπωση που ο δημοσιογράφος που υπογράφει [σ.σ. το δημοσίευμα], δεν είχε καμία επαφή με τον κ. δήμαρχο Σκάλας ούτε με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, ούτε με κανέναν από την περιφέρεια. Αυτό διευρύνει το πρόβλημα. Δημιουργεί εξαιρετικές καχυποψίες από την πλευρά όλων των συμπολιτών μας και θεωρούμε ότι δεν ήταν ένα τυχαίο δημοσίευμα. Ο πόνος, ο θυμός που μας προκάλεσε είναι τεράστιος. Εμείς, σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, απαντάμε με καθαρές θέσεις. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το έργο που κάνει η περιφέρεια και οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί της Πελοποννήσου».
Ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, χαρακτήρισε «ψευδέστατο» το δημοσίευμα και προσέθεσε ότι στην περιοχή ευθύνης του όπου εστιάζεται το πρόβλημα της ελονοσίας, εφαρμόζονται δράσεις και από το ΚΕΛΠΝΟ, ενώ ο δήμος δημοπρατεί έργο 300.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς και για έλλειψη αποφασιστικότητας. Είμαστε, είπε, σε καλό δρόμο, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται από τα υπουργεία και από την Αθήνα, ζήτησε δε ενίσχυση της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, χαρακτήρισε το δημοσίευμα, «αισχρό, αναληθές και συκοφαντικό» και προσέθεσε πως «η ζημιά για την περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη».
Η αντιπεριφερειάρχης συμπλήρωσε δε και το εξής: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, δεν το κουκουλώσαμε [σ.σ. το πρόβλημα], το αναδείξαμε, και πήραμε όποια μέτρα μπορούσαμε, λόγω των δυσχερειών από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, ενώ σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ κάναμε ψεκασμούς επί τόπου». Εξήγησε ότι η παρουσία πολλών μεταναστών έχει αυξήσει τα προβλήματα στην περιοχή και πολλές ασθένειες, όπως φυματίωση, ηπατίτιδες κι ελονοσία, που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, επανέρχονται.
Ωστόσο η κ. Τζανετέα τόνισε ότι «μόνο ένας νεκρός υπήρξε από ελονοσία, ο οποίος δεν αντιμετώπισε έγκαιρα το πρόβλημα και είχε κι άλλα προβλήματα».
Η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να ενσκήψουν περισσότερο στο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να γινόμαστε επαίτες και να ζητάμε χρήματα. Εγώ είμαι αντιπεριφερειάρχης και δεν ξέρω πόσοι είναι οι μετανάστες στη Λακωνία, που κρύβονται. Και κάποιες φορές σας λέω τους εκμεταλλεύονται οι ντόπιοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι κι αυτοί και χρειάζεται να ενσκήψουμε βαθύτερα δημιουργώντας κατάλληλες πολιτικές».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....