2008/07/23

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Στη Νεάπολη Λακωνίας σε μία περιοχή που προστατεύεται από το Natura 2000 σχεδιάζεται η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Η εταιρία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ έχει ήδη αγοράσει 240 στρέμματα στα Βιγκλάφια του Δήμου Βοιών και σχεδιάζει να εγκαταστήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 438 MW, καταθέτοντας αίτηση στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας από τις 13-7-2007.
Η εγκατάσταση του εργοστασίου θα καταστρέψει τον τουρισμό και την βιοποικιλότητα της περιοχής καθώς θα λειτουργεί μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τον προστατευόμενο υγροβιότοπο της "Στρογγύλης", πρώτο ή τελευταίο σταθμό των αποδημητικών πουλιών στο μακρινό τους ταξίδι. Κοντά σε έναν υγροβιότοπο όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 130 είδη πτηνών, δεκάδες είδη θηλαστικών, και μερικά είδη ερπετών. Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τη μαγευτική παραλία της Πούντας με τις εκπληκτικές αμμοθίνες στις οποίες ενδημούν ένα σπάνιο είδος θαλασσόκεδρου, η Linaria Hellenica, η μοναδική Τουλίπα Γουλιμή, και επίσης φύονται ιδιαίτερα είδη της περιοχής με βοτανολογικές επιρροές από τρεις Ηπείρους (Ευρώπη – Ασία – Αφρική). Μέσα σε ένα αρχαιολογικό χώρο που περιβάλλεται από τον Μεσαιωνικό Κουλεντιανό Πύργο, από συστάδα σπηλαιωμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και που διασχίζεται από τον αρχαίο διπλό εγχάρακτο αμαξιτό δρόμο που συνέδεε τις αρχαίες Βοιές με τον αρχαίο Ασωπό. Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τα ερείπια της αρχαίας πυραμιδοειδούς κατασκευής των Βιγκλαφίων, μία από τις μεγαλύτερες σε διαστάσεις στον Ελλαδικό χώρο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από την βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο Παυλοπέτρι, την δικαίως επονομαζόμενη και "Λακωνική Ατλαντίδα", δίπλα από τους δεκάδες μυκηναϊκούς τάφους. Μέσα σε ένα χώρο μεγάλου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος όπου εντοπίζονται τμήματα του απολιθωμένου δάσους, καθώς και άλλα ευρήματα παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος. Περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό της τουριστικής Ελαφονήσου.
Όπως βλέπουμε οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από την εγκατάσταση μίας τέτοιας μονάδας θα έχουν επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό έχουν αντιληφθεί οι γειτονικοί και όμοροι Δήμοι του Ασωπού και της Μονεμβασιάς, οι οποίοι συμπαραστέκονται στον αγώνα. Αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Το ζήτημα έχει μία ευρύτερη πανλακωνική διάσταση. Αφορά όλους τους Λάκωνες. Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου δικτύου μεταφοράς ( 400 KV !!) θα φέρει αντιμέτωπες πολλές περιοχές που θα διασχίσει, με το γνωστό πρόβλημα των πυλώνων.
Ο αγώνας δεν είναι μόνο των Βατικιωτών.
Πρέπει να είναι και όλων των Λακώνων.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΙΩΝ


Απο την εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....