πηγή δημοσίευσης travelstyle.gr
Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, πέρασαν πολλά χρόνια και, ειλικρινά σας μιλάω, το Γύθειο το βρήκα ομορφότερο. Πρώτα απ' όλα παρατήρησα ότι πολλά από τα νεοκλασικά του σπίτια έχουν αναστηλωθεί και δίνουν υπέροχο χρώμα στην αμφιθεατρική πλευρά της πόλης. Τα ξενοδοχεία, ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει εξαιρετικά καλύτερα και προσφέρουν μέχρι και υπηρεσίες 5 αστέρων. Αυτή η μικρή κωμόπολη της Λακωνίας διαθέτει.....
εξαιρετικά εστιατόρια με gourmet γεύσεις, που έρχονται να συμπληρώσουν τις πολύ καλές ποιοτικές ψαροταβέρνες της παραλίας. Νομίζω ότι η πόλη σιγά σιγά έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται και να παίρνει δικαιωματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει στη Λακωνία.
Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τις ημέρες παραμονής σας στην περιοχή; Πρώτα απ' όλα μπορείτε να επισκεφθείτε το καταπράσινο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται αριστοτεχνικά με τη στεριά, πάνω σε ένα μόλο. Η βόλτα, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, θα σας εξασφαλίσει και την επίσκεψή σας μέχρι τον θρυλικό πύργο Τζανετάκη και τον πετρόκτιστο φάρο. Οι ντόπιοι λένε ότι στο συγκεκριμένο μέρος βρήκαν καταφύγιο και ερωτική φωλιά ο Πάρης με την Ελένη, πριν φύγουν για την Τροία. Ο μύθος θέλει, επίσης, τον Πάρη να ξέχασε στο νησάκι το κράνος του και από εκεί να πήρε το όνομά του η μικρή νησίδα (Κρανάη). Σίγουρα αυτό δεν πρέπει να είναι αληθές, γιατί «κρανάη» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει περιοχή με έδαφος τραχύ και πετρώδες.
Στα νότια της πόλης, περπατώντας κατά μήκος της παραλίας κι αφού περάσετε τα πολλά ουζερί, θα θαυμάσετε από κοντά το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου που χτίστηκε σε σχέδια του Τσίλλερ. Στο συγκεκριμένο κτήριο φιλοξενείται αρχαιολογική συλλογή με σημαντικά εκθέματα από αρχαϊκές επιγραφές και λίθους μέχρι και ρωμαϊκά αγάλματα. Για να πούμε του στραβού το δίκιο, η πόλη στις πρώτες εικόνες της δεν σας δίνει ευκαιρία να καταλάβετε ότι έχει τόσες ενδιαφέρουσες παραμέτρους για να αφεθείτε και να χαθείτε στα βάθη της ιστορίας. Το Γύθειο θέλει ψάξιμο, ποδαρόδρομο και πάνω απ' όλα όρεξη για να ανακαλύψετε αυτό που κρύβεται πίσω από την όμορφη και αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη.
Εκτός Γυθείου, επίσης, βρίσκεται και το κάστρο του Πασσαβά που χτίστηκε το 1254 από τον βαρόνο Ζαν ντε Νεϊγύ για να ελέγχει το μοναδικό και στενό πέρασμα προς τη Μέσα Μάνη. Ο λόφος, στον οποίο δεσπόζει το κάστρο, απέχει 400 μ. από το δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης και μπορείτε να το επισκεφτείτε, αν έχετε όρεξη για ανάβαση 45 λεπτών από ένα δύσβατο μονοπάτι. Μετά το κάστρο του Πασσαβά, στρίβοντας αριστερά, θα βρεθείτε στο Βαθύ, έναν τουριστικό οικισμό με εξαιρετική και μεγάλη αμμουδερή παραλία και σημαντική τουριστική υποδομή.
Στα 14 χλμ. θα συναντήσετε τον Αγερανό και στη συνέχεια τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες Καμάρες, Καλύβια και Παγανέα. Πολύ ωραίες θάλασσες, καθαρές και ελάχιστα τουριστικά αξιοποιήσιμες. Μιλάμε για παρθένα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας, ιδιαίτερα αν ενδιαφέρεστε για φτηνές και ποιοτικές οικογενειακές διακοπές.
Στο Σκουτάρι θα βρείτε τρεις παραλίες: την Αγία Βαρβάρα, τη Βορδώνα και τα Καλαμάκια. Πρώτη μου στάση η Αγία Βαρβάρα. Εδώ έχουμε έκπληξη. Ασύλληπτη ερημική παραλία με άμμο και ψιλό χαλικάκι και πρώτη ταβέρνα ο «Κατσίκαρος»! Στο πρώτο τραπεζάκι αριστερά τρεις μαλλιάδες με μούσια πίνουν ρούμι σκέτο και χαζεύουν κάτι Γερμανίδες τουρίστριες που έχουν έρθει με τροχόσπιτο. Το φαγητό στην καλύβα με την καλαμωτή από πάνω σε τιμές απολύτως φυσιολογικές. Δύο άτομα τρώνε του σκασμού με ?20. Ο «Κατσίκαρος» έχει βάλει και τραπεζάκια πάνω στην άμμο, ο θεός! Λίγο πιο μέσα στην Αγία Βαρβάρα υπάρχει και μία κυριλέ ταβέρνα, το «Ακρογιάλι». Διαλέξτε ποια σας πάει καλύτερα. Πάντως θα κάνετε και φοβερό μπάνιο και θα απολαύσετε καλό φαγητό σε καλές τιμές. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει κόσμος, όταν θα πάτε, διότι ελάχιστοι ξέρουν την Αγία Βαρβάρα.
Τα Καλαμάκια, η επόμενη παραλία στο Σκουτάρι, είναι πιο οργανωμένα, με ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ. Βέβαια είναι κι αυτή τεράστια και ψιλοχάνεσαι. Η ταβέρνα «Τα Καλαμάκια» έχει καλό και καθαρό φαγητό, αλλά με service «καληνύχτα σας». Μάλλον, δεν έχουν φουλάρει ακόμα τους ρυθμούς τους. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, φυσικά, αλλά την πιάνει πολύ αέρας.
Έχω την εντύπωση ότι σε 3-4 μέρες μπορείτε να γυρίσετε άνετα με το αυτοκίνητό σας όλα τα μέρη που σας περιέγραψα με βάση το Γύθειο. Σας μιλώ ειλικρινά, δεν θα πιστεύετε τις παραλίες, τις ταβέρνες και τη βραδινή διασκέδαση που έχει όλη η περιοχή. Θα εκπλαγείτε και από την ποικιλία και από την ποιότητα. Σας δηλώνω με βεβαιότητα ότι, αν το Γύθειο αποκτήσει σοβαρή τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, μπορεί άνετα να πρωταγωνιστήσει στη γύρω περιοχή και να δουλεύει τουριστικά δώδεκα μήνες το χρόνο. Έχει όλες τις δυνατότητες κι όλες τις προδιαγραφές για να γίνει Νο 1 τουριστικός προορισμός στη Λακωνία, γιατί όχι και σε όλη στην Πελοπόννησο! Ποιος είπε ότι δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Costa Navarino στις πανέμορφες παραλίες γύρω από το Γύθειο;
H αντίθεση της Λακωνίας. Ένα νησάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Ακούμαρος! Αυτό είναι το Γύθειο, στον μυχό του Λακωνικού κόλπου, όπου εσείς θα το αναγνωρίσετε αμέσως από το ιδιότυπο νησιώτικό του χρώμα.
Είχα επισκεφθεί αυτή τη γραφική κωμόπολη πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια. Ήταν η βάση μου για ένα ρεπορτάζ που έκανα στη Μάνη με αντικείμενο μία φονική βεντέτα. Το Γύθειο από τότε μου έκανε εντύπωση και «κλικ» μέσα στο μυαλό μου για το πόσο διαφορετικός τόπος ήταν σε σχέση με τη Μάνη και την υπόλοιπη Λακωνία. Θυμάμαι πως, τότε, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι καθόμουν στα παραλιακά ταβερνάκια της πόλης και ακριβώς από κάτω μου επικρατούσε συνωστισμός από εκατοντάδες ψάρια, μικρά και μεγάλα. Σκεφτόμουν πόσο καθαρά νερά είχε η συγκεκριμένη περιοχή και πόσο φρέσκο ψάρι μπορούσε να φάει κάποιος.Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, πέρασαν πολλά χρόνια και, ειλικρινά σας μιλάω, το Γύθειο το βρήκα ομορφότερο. Πρώτα απ' όλα παρατήρησα ότι πολλά από τα νεοκλασικά του σπίτια έχουν αναστηλωθεί και δίνουν υπέροχο χρώμα στην αμφιθεατρική πλευρά της πόλης. Τα ξενοδοχεία, ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει εξαιρετικά καλύτερα και προσφέρουν μέχρι και υπηρεσίες 5 αστέρων. Αυτή η μικρή κωμόπολη της Λακωνίας διαθέτει.....
εξαιρετικά εστιατόρια με gourmet γεύσεις, που έρχονται να συμπληρώσουν τις πολύ καλές ποιοτικές ψαροταβέρνες της παραλίας. Νομίζω ότι η πόλη σιγά σιγά έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται και να παίρνει δικαιωματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει στη Λακωνία.
Κρανάη και Πύργος Τζανετάκη
Φυσικά, το Γύθειο δεν αξίζει μόνο για το φαγητό του και τις βόλτες στον παραλιακό δρόμο. Αν μπορούσαμε να το αναλύσουμε, θα λέγαμε πως υπάρχουν τρεις λόγοι για να το επισκεφθείτε. Πρώτον, είναι ο προθάλαμος για την επίσκεψή σας στην αδούλωτη και πανέμορφη Μάνη. Δεύτερον, προσφέρεται ως βάση και ορμητήριο για εκδρομές στις γύρω περιοχές και τις παραλίες. Τρίτον, η περιοχή αποτελεί έναν αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό που μπορεί να σας εξασφαλίσει ποικιλία δραστηριοτήτων, χαλαρά για ένα τριήμερο.Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τις ημέρες παραμονής σας στην περιοχή; Πρώτα απ' όλα μπορείτε να επισκεφθείτε το καταπράσινο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται αριστοτεχνικά με τη στεριά, πάνω σε ένα μόλο. Η βόλτα, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, θα σας εξασφαλίσει και την επίσκεψή σας μέχρι τον θρυλικό πύργο Τζανετάκη και τον πετρόκτιστο φάρο. Οι ντόπιοι λένε ότι στο συγκεκριμένο μέρος βρήκαν καταφύγιο και ερωτική φωλιά ο Πάρης με την Ελένη, πριν φύγουν για την Τροία. Ο μύθος θέλει, επίσης, τον Πάρη να ξέχασε στο νησάκι το κράνος του και από εκεί να πήρε το όνομά του η μικρή νησίδα (Κρανάη). Σίγουρα αυτό δεν πρέπει να είναι αληθές, γιατί «κρανάη» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει περιοχή με έδαφος τραχύ και πετρώδες.
Πύργος Τζανετάκη, μνημείο ανταρσίας της Επανάστασης.
Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον πύργο του στρατηγού του Απελευθερωτικού Αγώνα Τζανετάκη Γρηγοράκη, όπου σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Ο πύργος, από μόνος του, είναι θαυμάσιος. Αν κλείσετε τα μάτια σας, μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πώς ήταν η Μάνη πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες.Το ρωμαϊκό θέατρο
Αν έχετε διάθεση και όρεξη για αρχαιολογική έρευνα, το ρωμαϊκό θέατρο, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο. Τα καθίσματά του είναι μαρμάρινα και διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ μπορείτε να διακρίνεται τα θεμέλια της σκηνής στο κέντρο του θεάτρου.Στα νότια της πόλης, περπατώντας κατά μήκος της παραλίας κι αφού περάσετε τα πολλά ουζερί, θα θαυμάσετε από κοντά το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου που χτίστηκε σε σχέδια του Τσίλλερ. Στο συγκεκριμένο κτήριο φιλοξενείται αρχαιολογική συλλογή με σημαντικά εκθέματα από αρχαϊκές επιγραφές και λίθους μέχρι και ρωμαϊκά αγάλματα. Για να πούμε του στραβού το δίκιο, η πόλη στις πρώτες εικόνες της δεν σας δίνει ευκαιρία να καταλάβετε ότι έχει τόσες ενδιαφέρουσες παραμέτρους για να αφεθείτε και να χαθείτε στα βάθη της ιστορίας. Το Γύθειο θέλει ψάξιμο, ποδαρόδρομο και πάνω απ' όλα όρεξη για να ανακαλύψετε αυτό που κρύβεται πίσω από την όμορφη και αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη.
Ναυάγιο και παραλίες
Κι όμως, το Γύθειο έχει το δικό του ναυάγιο στα πρότυπα της Ζακύνθου. Το πλοίο «Δημήτριος», που βρίσκεται 5 χλμ. δυτικά του Γυθείου, έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουριστών και φωτογράφων. Φήμες λένε ότι το καράβι βρίσκεται εκεί από το 1977 και ότι έπεσε σε ξέρες εξαιτίας μιας καταιγίδας που διάκοψε βίαια το παράνομο εμπόριο τσιγάρων από Τουρκία προς Ιταλία. Εκεί κοντά θα θαυμάσετε και την υπέροχη παραλία της Σελινίτσας. Θα συναντήσετε ξενοδοχεία και λίγες ταβέρνες, αλλά αυτό που θα σας ενθουσιάσει είναι τα γαλαζοπράσινα νερά.Εκτός Γυθείου, επίσης, βρίσκεται και το κάστρο του Πασσαβά που χτίστηκε το 1254 από τον βαρόνο Ζαν ντε Νεϊγύ για να ελέγχει το μοναδικό και στενό πέρασμα προς τη Μέσα Μάνη. Ο λόφος, στον οποίο δεσπόζει το κάστρο, απέχει 400 μ. από το δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης και μπορείτε να το επισκεφτείτε, αν έχετε όρεξη για ανάβαση 45 λεπτών από ένα δύσβατο μονοπάτι. Μετά το κάστρο του Πασσαβά, στρίβοντας αριστερά, θα βρεθείτε στο Βαθύ, έναν τουριστικό οικισμό με εξαιρετική και μεγάλη αμμουδερή παραλία και σημαντική τουριστική υποδομή.
Στα 14 χλμ. θα συναντήσετε τον Αγερανό και στη συνέχεια τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες Καμάρες, Καλύβια και Παγανέα. Πολύ ωραίες θάλασσες, καθαρές και ελάχιστα τουριστικά αξιοποιήσιμες. Μιλάμε για παρθένα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας, ιδιαίτερα αν ενδιαφέρεστε για φτηνές και ποιοτικές οικογενειακές διακοπές.
Σκουτάρι και Κότρωνας
Επόμενη στάση μου ο Κότρωνας. Τίποτα το φοβερό. Λιμανάκι, παραλία με μαύρη άμμο και μερικές ταβερνούλες. Αυτό που αξίζει είναι το νησάκι ακριβώς απέναντι από τον Κότρωνα, ο Άγιος Σπυρίδωνας. Μοναδικό σε όλη την Κάτω Μάνη και εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν μπορείτε να το εξερευνήσετε με ένα βαρκάκι. Touristique ο Κότρωνας και βάζω γραμμή για Σκουτάρι.Στο Σκουτάρι θα βρείτε τρεις παραλίες: την Αγία Βαρβάρα, τη Βορδώνα και τα Καλαμάκια. Πρώτη μου στάση η Αγία Βαρβάρα. Εδώ έχουμε έκπληξη. Ασύλληπτη ερημική παραλία με άμμο και ψιλό χαλικάκι και πρώτη ταβέρνα ο «Κατσίκαρος»! Στο πρώτο τραπεζάκι αριστερά τρεις μαλλιάδες με μούσια πίνουν ρούμι σκέτο και χαζεύουν κάτι Γερμανίδες τουρίστριες που έχουν έρθει με τροχόσπιτο. Το φαγητό στην καλύβα με την καλαμωτή από πάνω σε τιμές απολύτως φυσιολογικές. Δύο άτομα τρώνε του σκασμού με ?20. Ο «Κατσίκαρος» έχει βάλει και τραπεζάκια πάνω στην άμμο, ο θεός! Λίγο πιο μέσα στην Αγία Βαρβάρα υπάρχει και μία κυριλέ ταβέρνα, το «Ακρογιάλι». Διαλέξτε ποια σας πάει καλύτερα. Πάντως θα κάνετε και φοβερό μπάνιο και θα απολαύσετε καλό φαγητό σε καλές τιμές. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει κόσμος, όταν θα πάτε, διότι ελάχιστοι ξέρουν την Αγία Βαρβάρα.
Τα Καλαμάκια, η επόμενη παραλία στο Σκουτάρι, είναι πιο οργανωμένα, με ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ. Βέβαια είναι κι αυτή τεράστια και ψιλοχάνεσαι. Η ταβέρνα «Τα Καλαμάκια» έχει καλό και καθαρό φαγητό, αλλά με service «καληνύχτα σας». Μάλλον, δεν έχουν φουλάρει ακόμα τους ρυθμούς τους. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, φυσικά, αλλά την πιάνει πολύ αέρας.
Έχω την εντύπωση ότι σε 3-4 μέρες μπορείτε να γυρίσετε άνετα με το αυτοκίνητό σας όλα τα μέρη που σας περιέγραψα με βάση το Γύθειο. Σας μιλώ ειλικρινά, δεν θα πιστεύετε τις παραλίες, τις ταβέρνες και τη βραδινή διασκέδαση που έχει όλη η περιοχή. Θα εκπλαγείτε και από την ποικιλία και από την ποιότητα. Σας δηλώνω με βεβαιότητα ότι, αν το Γύθειο αποκτήσει σοβαρή τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, μπορεί άνετα να πρωταγωνιστήσει στη γύρω περιοχή και να δουλεύει τουριστικά δώδεκα μήνες το χρόνο. Έχει όλες τις δυνατότητες κι όλες τις προδιαγραφές για να γίνει Νο 1 τουριστικός προορισμός στη Λακωνία, γιατί όχι και σε όλη στην Πελοπόννησο! Ποιος είπε ότι δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Costa Navarino στις πανέμορφες παραλίες γύρω από το Γύθειο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου