2008/06/26

ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗΕΞΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Προκαλεί και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Για πρώτη φορά η παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών λαμβάνει μέτρα για την κατάργηση της χρήσης συντηρητικού που ενοχοποιείται για βλάβες στο DNA και υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Η Coca Cola, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο δεν θα κυκλοφορούν στο εμπόριο κουτάκια του αναψυκτικού Diet Coke, που εμπεριέχουν βενζοϊκό νάτριο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Τόνισε όμως, ότι η κατάργηση της χρήσης του συντηρητικού θα γίνει «όπου είναι τεχνικά εφικτό». Η ουσία, που ενοχοποιείται για βλάβες στο DNA, που συνδέονται με τη γήρανση και με εκφυλιστικές παθήσεις (όπως Πάρκινσον) αλλά και υπερκινητικότητα στα παιδιά, θα παραμείνει στα ανταγωνιστικά προϊόντα των Coca Cola - Pepsi Max και Irn-Bru και στο ενεργειακό ποτό Lucozade.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, στόχος είναι η κατάργηση της χρήσης του συντηρητικού και σε άλλα αναψυκτικά, όπως της Fanta και του Dr Pepper, όμως δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση για την αντικατάστασή του.

Το βενζοϊκό νάτριο (Ε211) χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από την παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών, η οποία έχει τζίρο ετησίως 107 δισεκατομμύρια ευρώ. Προέρχεται από το βενζοϊκό οξύ και χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας στα αναψυκτικά. Προστίθεται επίσης σε πίκλες και σάλτσες.

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, με αφορμή τα ανησυχητικά πορίσματα ερευνών των Πανεπιστημίων Σαουθάμπτον και Σέφιλντ, σύμφωνα με τα οποία ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου.

Απο την εφημεριδα Εθνος.

AddThis

| More

...

Related Posts with Thumbnails

.....