2013/05/01

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ “Great Dune of Pyla” - La Teste-de-Buch


Κινούμενο... βουνό από άμμο απειλεί να καταπιεί την ακτογραμμή μιας σχετικά παρθένας περιοχής στη δυτική Γαλλία, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το Μπορντό.
Ονομάζεται “Great Dune of Pyla”, στην παρούσα φάση έχει μήκος μεγαλύτερο των 3 χιλιομέτρων, πλάτος άνω των 500 μέτρων και ύψος 100 μέτρων. Μετακινείται προς το εσωτερικό της ακτής με ρυθμό άνω των 5 μέτρων το χρόνο. Προς κάθε κατεύθυνση. Και αποτελείται από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου!
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα παράδοξα δημιουργήματα της φύσης, καθώς οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό θαλάσσιων ρευμάτων και ισχυρών ανέμων που μέρα με τη μέρα συσσωρεύουν στην περιοχή αυτή της γαλλικής ακτογραμμής προς τον Ατλαντικό, στην περιοχή La Teste-de-Buch, άμμο από τον ωκεανό με ρυθμούς μεγαλύτερους από κάθε άλλο μέρος στον κόσμο.
Υπολογίζεται πως το μέγεθος αυτού του γιγαντιαίου αμμόλοφου έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο αιώνα, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια έχει κυριολεκτικά “καταπιεί” δεκάδες κατοικίες, όπως και τον παραλιακό δρόμο.
Από την άλλη πάντως έχει ωφελήσει την περιοχή καθώς σταδιακά αυτή μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο, κυρίως δε σε αγαπημένο προορισμό αιωροπτεριστών (paragliders) και σκέιτερ...
protothema.gr

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....