2013/10/17

Ζει ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων υποστηρίζει βρετανός επιστήμονας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός βρετανού καθηγητή Γενετικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι ο θρυλικός Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων, δεν είναι ένα μυθικό πλάσμα αλλά ένα υβρίδιο, μία διασταύρωση πολικής και καφέ αρκούδας που εμφανίστηκε στη Γη πριν από περίπου 120.000 χρόνια και το οποίο ζει ακόμα και σήμερα στις απομονωμένες κορφές της μεγαλύτερης οροσειράς του πλανήτη.
Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαϊων ή «Γιέτι» είναι ένα μεγαλόσωμο πλάσμα που περιβάλλεται από πολλούς μύθους. Λέγεται ότι κανείς δεν το είδε μέχρι τώρα και όσοι υποστήριξαν πως το αντίκρυσαν, δεν προσκόμισαν καμία πειστική απόδειξη της ύπαρξης του.

Οι όποιες αναφορές για την ύπαρξή του βασίζονταν στα μεγάλα αποτύπωματά του στο χιόνι που πολλοί ορειβάτες είπαν πως είδαν. Φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί παλιότερα από πλάσματα που έμοιαζαν με γιγάντιους τριχωτούς γορίλες δεν αποδείχτηκε ποτέ πως ήταν αληθινές.

Όμως απ’ ότι φαίνεται, πριν από...

40 χρόνια, κάποιος κυνηγός στην περιοχή του Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάια (βόρεια Ινδία), συνάντησε ένα πλάσμα που έμοιαζε με αρκούδα, ασυνήθιστο όμως στην όψη, που του προκάλεσε φόβο και το σκότωσε με το όπλο του.
Από το σκοτωμένο ζώο, ο κυνηγός κράτησε κάποια υπολείμματα, που καλύπτονταν από μαλλιαρό δέρμα και τα οποία «ενθύμια» παρέδωσε πριν 10 χρόνια σε έναν γάλλο ορειβάτη. Εκείνος με τη σειρά του τα προσκόμισε στον καθηγητή Μπράιαν Σάικς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα. Ο Σάικς όμως απέκτησε ένα ακόμη δείγμα, δηλαδή μερικές τρίχες που είχαν βρεθεί στην περιοχή του Βουτάν, περί τα 1200 χιλιόμετρα ανατολικότερα από την περιοχή που ο κυνηγός σκότωσε το ασυνήθιστο πλάσμα.

Αυτές τις τρίχες, εντόπισε πριν 10 χρόνια σε ένα δάσος από μπαμπού, μια ομάδα κινηματογραφιστών. Περιήλθαν και αυτές στην κατοχή του βρετανού ειδικού.

Ο Σάικς στη συνέχεια πραγματοποίησε αλλεπάλληλες εξετάσεις DNA. Απομόνωσε γονιδιακό υλικό από τα δύο δείγματα και το συνέκρινε με το DNA άλλων ζώων, υπαρχόντων ή που εξαφανίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας μέσω απολιθωμάτων.

Ο βρετανός γενετιστής διαπίστωσε ότι το DNA των δύο δειγμάτων από τα Ιμαλάια ταυτιζόταν 100% με το DNA που έκρυβε μέσα του το οστό του σαγονιού μιας αρχαίας πολικής αρκούδας που είχε βρεθεί στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Η ηλικία του οστού της πολικής αρκούδας χρονολογείται στα 40.000 χρόνια πριν από σήμερα ή ακόμη πιο πίσω, στα 120.000 χρόνια πριν από σήμερα.

Ο καθηγητής από την Οξφόρδη λέει ότι πριν από 120.000 χρόνια η πολική αρκούδα και η καφέ αρκούδα άρχισαν να διαχωρίζονται μεταξύ τους ως δύο διαφορετικά είδη.

«Το ζώο όμως αυτό από το οποίο προέρχονται οι τρίχες που εξετάστηκαν, αποτελεί υβρίδιο, μια διασταύρωση ανάμεσα στις καφέ και τις πολικές αρκούδες που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός μάλιστα ότι τα δείγματα προέρχονται από ζώα που ήταν πρόσφατα ζωντανά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά πρέπει ακόμη να ζουν στα Ιμαλάια».

Ο βρετανός γενετιστής προσθέτει ότι τα δείγματα από τρίχες που εξέτασε υποδηλώνουν ότι το ύψος του υβριδίου ήταν περί το 1,5 μέτρο, πολύ μικρότερο από τον μύθο που θέλει τον Χιονάνθρωπο των Ιμαλαϊων να ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Ωστόσο, προσθέτει, πρέπει να διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά που γεννούν τον φόβο. Η έρευνα του βρετανού επιστήμονα πάνω στον «Γιέτι» θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....