2013/10/21

Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσημα προσφυγή..Μπράβο της

 Ο ελβετός Μάρκο Πάολο Βέμπερ, ένας από τους ακτιβιστές της Greenpeace που προφυλάκισαν οι ρωσικές αρχές
Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα ότι προσφεύγει στο 
Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ζητώντας την απελευθέρωση των 30 μελών του πληρώματος του πλοίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace το οποίο κατασχέθηκε από τις ρωσικές αρχές κατά τη διάρκεια μια εκδήλωσης διαμαρτυρίας σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική.
Το ολλανδικό κράτος «ζητά την απελευθέρωση του πληρώματος και του πλοίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace, υπό ολλανδική σημαία, συνελήφθη από τη ρωσική ακτοφυλακή ενώ έπλεε στη...

Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, αφού ορισμένα μέλη του πληρώματός επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα με σκοπό να απλώσουν ένα πανό με το οποίο επισήμαιναν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εξόρυξη πετρελαίου.
Οι 30 ακτιβιστές, εκ των οποίων οι 26 είναι υπήκοοι άλλων χωρών, έχουν τεθεί σε δίμηνη κράτηση στο Μουρμάνσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για «οργανωμένη πειρατεία», που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 15 ετών, εφόσον κριθούν ένοχοι.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Χάγη είχε ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία της διαιτησίας, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πλευρά ορίζει τους «διαιτητές» που θα αναλάβουν να βρουν μια λύση στη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

Αποφάσισε όμως ταυτόχρονα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο γιατί «επείγει η απελευθέρωση του πληρώματος», όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της διαιτησίας συνεχίζεται αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Μια συνεδρίαση (του Δικαστηρίου) στην οποία η Ολλανδία και η Ρωσία θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις απόψεις τους αναμένεται να γίνει μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση ενώ μέσα σε ένα μήνα θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Πολλές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη των μελών του πληρώματος —όπως για παράδειγμα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα— αλλά μόνο η Ολλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....