2013/04/06

ΑΡΑΧΝΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΙΑΤΟΥ - ΣΠΑΝΙΟ ΕΙΔΟΣ


Ένα καινούργιο είδος ταραντούλας που το μέγεθός της είναι όσο ένα πιάτο φαγητού, ανακάλυψαν επιστήμονες σε χωριό της Σρι Λάνκα. Μάλιστα, επειδή στις έρευνες για τον εντοπισμό της μέσα στα τροπικά δάση, συνέβαλε και ένας …ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, οι επιστήμονες έδωσαν στο νέο είδος το όνομά του! Poecilotheria rajaei.


Η ανακάλυψη του νέου είδους ταραντούλας χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως «πολύ σημαντική». Παρά το μέγεθος της, που ξεπερνά σε διάμετρο τα 20 εκατοστά, το δάγκωμα της δεν είναι θανάσιμο για τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή Μανκουλάμ της Σρι Λάνκα, οι ντόπιοι είναι...

τόσο τρομοκρατημένοι ώστε μόλις αντικρύζουν τις ταραντούλες τις σκοτώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός του σπάνιου είδους να έχει ελαττωθεί σημαντικά.
Η ταραντούλα έχει οκτώ πόδια και οκτώ μάτια. Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε από ντόπιους, ήταν το 2009. Όμως εξαιτίας του 25ετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα, δεν ήταν δυνατό με μελετηθεί επιστημονικά και να εξακριβωθεί ότι πρόκειται για νέο και σπάνιο είδος.

Ο Ρανίλ Ναναγιακάρα από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Βιοποικιλότητα μαζί με τον Πήτερ Κιρκ που είναι πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για τις Ταραντούλες μελέτησαν το νέο είδος.

Όπως είπαν, η ταραντούλα ζει σε δέντρα μεγάλης ηλικίας και ορισμένες εξ αυτών έχουν εντυπωσιακή όψη. Ο Κιρκ υποστηρίζει ότι το δάγκωμα της ταραντούλας μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά δεν επιφέρει το θάνατο.

Πάντως, το μεγαλύτερο είδος ταραντούλας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ζει στη Νότια Αφρική και το μέγεθος της ξεπερνά τα 25 εκατοστά. Λέγεται δε, Γολιάθ ο Πτηνοφάγος!

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....