2013/04/05

Πούλησε γεύμα για τέσσερα ατόμα 22.000 ευρώ

Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Φεράν Αντριά ανακοίνωσε το κλείσιμο του εστιατορίου El Bulli που τον έκανε διάσημο για τις μοριακές συνταγές του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ισπανός σεφ μπορεί να μην υποδέχεται πλέον πελάτες στις ακτές της Καταλωνίας, αλλά έχει βρει νέους, πιο εύκολους και ίσως ακόμα πιο επικερδείς τρόπους να προσφέρει τη μαγειρική του - και όχι μόνο.
Σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες από τον οίκο Σόθμπις στο Χονγκ Κονγκ, ο.. φημισμένος μάγειρας συγκέντρωσε περισσότερα από 1,4 εκατ. ευρώ βγάζοντας στο σφυρί σειρά 10 μαχαιριών Laguiole (με χαραγμένο το όνομά του στην κοκάλινη λαβή), σπάνια γαλλικά κρασιά και πλήθος από άλλα μαγειρικά σύνεργα που έφεραν την υπογραφή του. Αυτό όμως που έκανε τον Αντριά να ενθουσιαστεί είναι η ανέλπιστη επιτυχία της δημοπράτησης του γεύματος τεσσάρων ατόμων, για το οποίο πλειοδότησε επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ αγνώστων λοιπών στοιχείων.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι καθώς συγκεντρώσαμε περισσότερα από όσα είχαμε υπολογίσει. Νομίζω ότι η δημοπρασία της Νέας Υόρκης θα πάει ακόμα καλύτερα», δήλωσε περιχαρής ο 51χρονος σεφ.
Το γεύμα για τέσσερα άτομα θα δοθεί στο εστιατόριο του αδελφού του στη Βαρκελώνη και θα στοιχίσει σε καθέναν από τους συνδαιτυμόνες κάτι περισσότερο από 5.500 ευρώ! Το ποσό μπορεί να φαντάζει αστρονομικό, αλλά για τους λάτρεις των παράξενων συνταγών του βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν μαγείρου ο λογαριασμός είναι μάλλον... μικρός. Αλλωστε, και όσοι περίμεναν τα προηγούμενα χρόνια στις λίστες κράτησης του El Bulli δεν πλήρωναν πολύ λιγότερα για δοκιμάσουν αφρό από παντζάρι και παγωτό παρμεζάνα.
Τώρα ο Αντριά μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι και το δεύτερο γεύμα για τέσσερις θα αποφέρει στο ίδρυμά του δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Διότι, όπως λέει, τα έσοδα από τις δημοπρασίες θα διατεθούν για τη δημιουργία του ιδρύματος El Bulli που θα έχει έδρα έξω από τη Βαρκελώνη, εκεί ακριβώς όπου επί 24 χρόνια μαγείρευε για τους εκλεκτούς πελάτες του.
Ο αντικαταστάτης του φημισμένου εστιατορίου θα είναι ένας «πολυχώρος» που θα φιλοξενεί συνέδρια γαστρονομίας, εκθέσεις έργων, εργαστήρια μαγειρικής και ασφαλώς τον ίδιο τον Αντριά. «Θα είναι κάτι που θα μοιάζει με τα εργαστήρια του αμερικανικού πανεπιστημίου MIT, το ισπανικό Μουσείο Νταλί και την καλλιτεχνική ομάδα Cirque du Soleil», δήλωσε.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Αντριά από ιδιόρρυθμου σεφ σε δασκάλου της μοριακής γαστρονομίας αλλά και σε μάνατζερ του εαυτού του. «Θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία χρησιμοποιώντας ως μέσο το φαγητό.
Ο ένας στόχος είναι, βέβαια, να διατηρηθεί ο μύθος του El Bulli, η τεχνογνωσία και η ιστορία του κτιρίου.
Ο δεύτερος στόχος είναι να παράγουμε νέους δημιουργούς. Νομίζω ότι ένας - δύο από τους ανθρώπους που θα περνούν κάθε χρόνο από τα εργαστήρια θα γίνονται οι πρωτοπόροι της γαστρονομικής επανάστασης», πρόσθεσε με έκδηλη αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....