2010/10/16

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

Είναι ίσως το πιο γνωστό στοιχειωμένο
σπίτι. Απο την αρχαιότητα ήταν γνωστή τοπο-
θεσία όπου λάμβαναν χώρο παράδοξα φαινόμενα.
Σε αυτήν, το 18ο και το 19ο αιώνα, άνθρωποι
χάνονταν, ενώ υπήρχαν συχνές εμφανίσεις ξωτι-
κών  και νεραϊδών. Το συγκε-
κριμένο σπίτι, τώρα, χτίστηκε το 1910 απο τον
Περικλή Καλλέργη, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού
δολοφόνησε τη γυναίκα του. Στην Κατοχή χρησι-
μοποιήθηκε απο τον ιταλικό στρατό ως τοπικό
φρουραρχείο και στα υπόγειά του γίνονταν
βασανιστήρια απο τους στρατιώτες. Οι μετέπει-
τα ένοικοι του σπιτιού έμεναν σε αυτό μόνο
μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ εδώ και αρκετά
χρόνια, άγνωστοι σκάβουν το υπόγειο λόγω δια-
φόρων φημών περί κρυμμένου θησαυρού.
Οι μάρτυρες των περίεργων φαινομένων είναι
πολλοί και μεταξύ αυτών και ο τραγουδιστής
Γιώργος Γερολυμάτος  μαζί με άλλα έντεκα άτομα:
Ενα βράδυ που είχαν επισκεφτεί το σπίτι , άκουγαν για αρκε-
τή ώρα έναν παράξενο ήχο σαν σύρσιμο και ένα
ουρλιαχτό που ακολουθούσε.
Το σπίτι, εκτός των άλλων, έχει και άλλες ιδιαι-
τερότητες λόγω της περίεργης αρχιτεκτονικής του.
Μερικές από αυτές είναι η έλλειψη αυλής, η πρόσο-
ψή του (που απεικονίζει έναν ακτινωτό ήλιο) και
ο προσανατολισμός του (όμοιος με αυτόν των εκκλη-
σιών). Αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στο παρελθόν
έδειξαν αλλαγή, χωρίς εμφανή εξωτερική αιτία, στον
ιονισμό της ατμόσφαιρας γύρω στα 30-50 μέτρα γύρω
από το σπίτι. Συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού,
όπως το βορειοανατολικό παράθυρο, εμφάνισαν υπερβολικές διακυμάνσεις, που οι εντάσεις τους ποικίλλαν
απο την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ 

Λέγεται ότι το σπίτι ανήκε στους Μαυρομιχάληδες, λόγω του μονογράμματος της οικογένειας που υπάρχει σε μια σιδερένια πόρτα του σπιτιού. Το λένε "στοιχειωμένο" λόγω κάποιας ρομαντικής ιστορίας που υπάρχει και λέει για μια νεαρή γυναίκα που βιάστηκε και σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι από ένα Τούρκο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και από τότε το φάντασμα της που "κατοικεί" εκεί, τρομάζει τους επισκέπτες του σπιτιού. Το οίκημα έχει δύο πλευρές,η μία είναι πάνω στην αμμουδιά στην παραλία Βοτσαλάκια και η άλλη είναι προς τη μεριά του δρόμου. Από τη μεριά του δρόμου κατά μήκος του τοίχου είναι αναρτημένα κομμάτια από σπασμένα γυαλιά τα οποία αφού τα κάρφωσαν σε φελιζόλ τα περίχυσαν με τσιμέντο για να είναι σταθερά.

Η ΦΑΡΜΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Κοντα στη Θηβα, και απο την εθνικη οδο με κατευθυνση αθηνα προς θεσσαλονικη λιγο πριν και δεξια του δρομου, κοντα σε ενα λοφο βρισκεται μια φαρμα. Τη φαρμα την ειχε μια οικογενεια μεχρι το 1987, οποτε πωληθηκε και εχει γινει τωρα μια μεγαλη κτηνοτροφικη μοναδα που περιβαλλεται απο έναν..οικισμο.
πριν το 1987 η φαρμα αποτελουνταν απο ενα μικρο σπιτακι, το σιλο με τις τροφες και τον χωρο των ζωων -500 μοσχαρια. στη φαρμα αυτη πηγαινε ο φιλος μου μαζι με τον παππου του και καμμια φορα καθονταν και τα βραδια στο σπιτακι.
ενα βραδυ, ενω παππους και εγγονος κοιμουνται, ακουνε δυνατο ποδοβολητο απο τον χωρο που κοιμουνται τα μοσχαρια. ξυπνουν και σκεφτονται οτι γινεται σεισμος και μετα πιο ψυχραιμα οτι κλεβουν τα μοσχαρια. βγαινουν απο το σπιτακι -του οποιου η πορτα δεν κοιταγε προς την κατευθυνση των μοσχαριων- κανουν σιγα-σιγα το γυρω του σπιτιου -και μολις φτανουν στη γωνια που ξεκινα ο χωρος των μοσχαριων τοτε καθε θορυβος σταματαει αποτομα και τα μοσχαρια κοιμουνται..μακαριως.
αλλο βραδυ, το ιδιο σκηνικο, τα ιδια ατομα ξυπνουν απο φασαρια στην κουζινα του σπιτιου. πιατα σπανε, φωνες και τσακωμοι ακουγονται -εντωμεταξυ το σπιτακι ειναι στη μεση του πουθενα, δεν υπαρχουν γειτονες η αλλη πηγη φασαριας -εκτος απο τα μοσχαρια παντα. μεταξυ του δωματιου που κοιμουνται και της κουζινας μεσολαβουν 2 πορτες και ενας διαδρομος. πανε σιγα-σιγα προς την κουζινα, πλησιαζουν την πορτα και ξαφνικα ησυχια... ανοιγουν την πορτα κανενας.
αλλο βραδυ, ακουνε απ εξω απο το σπιτακι φασαρια, αυτο κινητα να ερχονται, φωνες, κλαματα. ωχ λενε ηρθαν οι γυφτοι, κλεινουν φωτα, κλειδωνουν μην τους παρουν ειδηση οτι ειναι εκει και ακουνε. μεσα στη φασαρια καταλαβαινουν οτι ακουν γερμανικα -raus- (εξω). μετα ακουν φωνες, κλαματα, πυροβολισμους, μετα ησυχια. την επομενη μερα βγαινουννα δουν αν υπαρχουν ιχνη απο καλυκες -τιποτε φυσικα, ουτε και κανενα ιχνος απο τους "υποτιθεμενους τσιγγανους".
η συγκεκριμενη φαρμα ειχε μια φημη φαντασματων. κανενας φιλακας δεν δεχοταν να κατσει βραδυ εκει και πολλα εκπαιδευμενα σκυλια που αφηναν το βραδυ για φυλαξη το σκαγαν,μετα-από,2-3..μερες.
καποια στιγμη μαθανε οτι σε αυτο το μερος, συγκεκριμενα στο λοφο οι γερμανοι ειχαν εκτελεσει πολλους κατα τη διαρκεια της κατοχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....