2009/11/15

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΠΝΟ ΛΕΝΕ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ


Τα τελευταία χρόνια, ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι όσοι θέλουν να διατηρήσουν την σιλουέτα τους, πρέπει να φροντίσουν να κοιμούνται καλά κάθε βράδυ, διότι η έλλειψη ύπνου μάς παχαίνει τουλάχιστον ένα κιλό τον χρόνο - και οι ειδικοί έχουν πια αρχίσει να συνιστούν αύξηση της διάρκειας του ύπνου, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους. Πώς μπορούν όμως να συσχετίζονται ύπνος και βάρος; Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στις ορμόνες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, το κλειδί είναι ότι σήμερα κοιμόμαστε πολύ λιγότερο απ' όσο παλαιότερα. Λ.χ. το 1960 μία μελέτη για τις συνήθειες ύπνου ενός εκατομμυρίου Αμερικανών είχε αποκαλύψει ότι οι περισσότεροι κοιμούνταν οκτώ έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, ενώ αντίστοιχες μελέτες του 2000 σε ΗΠΑ και Βρεταννία έδειξαν ότι η μέση διάρκεια του ύπνου δεν υπερβαίνει πλέον τις 7 ώρες κάθε βράδυ. Την ίδια χρονική περίοδο, διπλασιάσθηκε σχεδόν η συχνότητα της παχυσαρκίας.
Με την πρώτη ματιά, ύπνος και παχυσαρκία δείχνουν να μην έχουν καμμία σχέση. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν πάσχει κανείς από έλλειψη ύπνου έχει εντονότερο αίσθημα πείνας, ενώ όταν υπάρχει έλλειψη τροφής, κοιμάται λιγότερο. Και αυτό, επειδή οι ορμόνες που οξύνουν την πείνα και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό τροποποιούνται από τον ύπνο.
Μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο έχουν, κατά μέσον όρο, τον πιο υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν ότι μεταξύ των οκτώ παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία συμπεριλαμβάνεται ο λιγοστός ύπνος στην ηλικία των 3 ετών _ μαζί με την πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Ο δρ Σαχράντ Ταχέρι, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είναι ένας από τους λιγοστούς επιστήμονες στη Βρεταννία ο οποίος έχει μελετήσει την σχέση μεταξύ ύπνου και σωματικού βάρους. Προσφάτως, μάλιστα, παρουσίασε τα ευρήματα των μελετών του σε επιτροπή του βρεταννικού υπουργείου Υγείας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την κατάρτιση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....