2008/12/19

Άσκηση παιδικής βίας στο Δημοτικό Σχολείο.

Πολλές φορές γυρίζοντας τα παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο, διατυπώνουν στους γονείς τους παράπονα για κάποια άλλα παιδιά της τάξης τους ή μεγαλύτερα, που σε κάποιο διάλειμμα καυγάδισαν μαζί τους, τα έσπρωξαν, τα χτύπησαν κλπ.

Συνηθισμένο φαινόμενο θα μου πείτε οι μικροκαυγάδες στο Δημοτικό Σχολείο και έτσι γινόταν πάντα, τα παιδιά είναι παιδιά και εκεί που μαλώνουν, ξαναγίνονται φίλοι, ξανακαυγαδίζουν, παίζουν μαζί, τα ξαναβρίσκουν κλπ.

Όμως κάποιες φορές το φαινόμενο ξεφεύγει και αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο όταν μάλιστα εστιάζεται πάνω σε συγκεκριμένους μόνο μαθητές. Το ένστικτο της υπεροχής απέναντι στον πιο αδύναμο και η χαρά της επικράτησης και της αγελαίας συμπεριφοράς και επιδοκιμασίας, σε συνάρτηση με τον εγωκεντρισμό της ηλικίας, κάνει κάποια παιδιά να συμπεριφέρονται σε άλλα πιο αδύναμα και ντροπαλά σαν μικροί τυρρανίσκοι, που τα βρίζουν ή τα χτυπούν, προς μεγάλη τέρψη και επιδοκιμασία των ελάχιστων ομοίων τους και προς μεγάλο φόβο των υπολοίπων μαθητών, μήπως πάθουν και αυτοί τα ίδια.

Κατά κανόνα τα παιδιά που κακοποιούνται έτσι στα διαλείμματα από ένα - δύο "νταήδες" συμμαθητές τους, αποφεύγουν να το πουν στους γονείς τους, νιώθοντας ντροπή για την αδυναμία τους αυτή ή και φόβο, ότι αν τυχόν μιλήσουν και διαμαρτυρηθούν οι γονείς στους δασκάλος, τότε μπορεί να πάθουν και χειρότερα

Και εδώ έρχεται η μεγάλη ευθύνη των αρμοδίων εκπαιδευτικών του Διευθυντή του Σχολείου και των Δασκάλων.

Κατά Νόμο την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών καθ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου και της παραμονής τους στη Σχολική Μονάδα, την έχει πρωτίστως ο Διευθυντής, που έχει υποχρέωση να εποπτεύει την ομαλή λειτουργία του Σχολείου του και οι Δάσκαλοι, ο καθένας για την Τάξη του και ο ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ Δάσκαλος κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων για όλους τους μαθητές.

Η ευθύνη που φέρει ο Διευθυντής και ο Εφημερεύων Δάσκαλος είναι και Πειθαρχική και Ποινική.

Πειθαρχική αν δεν βρίσκεται ο Εφημερεύων Δάσκαλος στο προαύλιο κατά τα διαλείμματα, ώστε να εποπτεύει τους μαθητές και με την παρουσία του να αποτρέπει δυσάρεστα περιστατικά και όταν αντιλαμβάνεται κάποιο ξυλοδαρμό ή προπηλακισμό μαθητή από συμμαθητές του, να επιλαμβάνεται αμέσως, να παρεμβαίνει και να προστατεύει τον προπηλακιζόμενο μαθητή και να το αναφέρει στον Διευθυντή για να ασχοληθεί με τον ταραξία μαθητή.

Ποινική ευθύνη έχουν ο Διευθυντής, ο Εφημερεύων και οι υπόλοιποι Δάσκαλοι, στο μέτρο ευθύνης ενός εκάστου, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό και οι γονείς του προπηλακιζόμενου ή δερόμενου μαθητή προσφύγουν στην Δικαιοσύνη με Μηνύσεις και Αγωγές εναντίον τους.

Παράλληλα ευθύνη φέρει και ο αρμόδιος Προϊστάμενος του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αν κάτοπιν καταγγελίας των Γονέων δεν λάβει τα προσήκοντα μέτρα.

Πολλοί Δάσκαλοι, αν και είναι επαγγελματίες Παιδαγωγοί, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα που έχει η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των μαθητών κατά την παραμονή τους στο Σχολείο, αλλά και πόσο πολύ δυσμενή επίδραση έχει στην όλη ψυχολογία του μαθητή και στην πρόοδο και στις επιδόσεις του στα μαθήματα και στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία και την σχολική ζωή.

Είναι πολύ κρίμα μαθητές να φεύγουν από τον Ναό της Γνώσης, που είναι το Σχολείο, ψυχικά αλλά και σωματικά κάποιες φορές τραυματισμένοι, επειδή οι Ταγοί της Γνώσης, οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι προς τούτο Δάσκαλοι και Διευθυντές δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους είτε από άγνοια των καθηκόντων και των υποχρεώσεών τους, είτε από δημοσιοϋπαλληλικό ωχαδερφισμό, βαρεμάρα και αδιαφορία.

Οι Γονείς τώρα θα πρέπει πάντα να εδιαφέρονται και να ρωτούν τα παιδιά τους για το πώς πέρασαν και τι έκαναν στο Σχολείο. Να παρατηρούν κάθε αλλαγή συμπεριφοράς στο παιδί τους, που μπορεί νε εκδηλώνεται με τάση απομονωτισμού, φοβικές αντιδράσεις, εκνευρισμό και αδικαιολόγητα κλάματα και τελικά με άρνηση του παιδιού να ξαναπάει στο Σχολείο.

Αφού πρώτα οι Γονείς βεβαιωθούν πλήρως ότι όσα τους είπε το παιδί τους δεν είναι συνήθεις υπερβολές της παιδικής ηλικίας και το διασταυρώσουν μιλώντας με άλλους γονείς και μαθητές, αλλά και με τον Σύλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τότε απαραίτητα θα πρέπει να επισκεφθούν το Σχολείο και να ενημερώσουν τον Διευθυντή για το πρόβλημα και ευγενικά να του δώσουν να καταλάβει ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος αν ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός προπηλακισμού ή ξυλοδαρμού του παιδιού τους.

Αν ο Διευθυντής του Σχολείου δεν ενδιαφερθεί και συνεχίζεται η κακοποίηση του παιδιού τους, τότε θα πρέπει εγγράφως να το αναφέρουν στον Προϊστάμενο του Γραφείου ή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα περαιτέρω.

Εχισχυτικά μέσα που έχουν στην διάθεσή τους οι Γονείς είναι οι Δημοσιεύσεις στον Τύπο, έγγραφο και ηλεκτρονικό, τηλεοπτικά κανάλια και αν το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό να ζητείται παρέμβαση του Εισαγγελέα και προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά παντός υπεύθύνου.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο με ασφάλεια και ότι υπεύθυνοι να τους το εξασφαλίζουν αυτό, είναι οι Δάσκαλοι και ο Διευθυντής του κάθε Δημοτικού.

NAKOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

| More
Subscribe

...

Related Posts with Thumbnails

.....